PKN Zuidwesthoek

Actie Kerkbalans Actie Kerkbalans

Met de jaarlijkse actie Kerkbalans wordt u gevraagd een bijdrage te geven om het kerkenwerk van onze gemeente mogelijk te maken en om de kerken en gebouwen in stand te houden. Het motto is:

Een kerk is van blijvende waarde

Ieder jaar wordt in de periode januari-februari bij u een envelop bezorgd met een inschrijvingsformulier voor de toezegging van uw kerkelijke bijdrage.

Meer info?: www.kerkbalans.nl

De kerk en het geld
Op het eerste gezicht hebben ze niets met elkaar te maken, kerk en geld. En ik zou dat ook lang vol willen houden. Sommige zaken zijn nu eenmaal van andere waarde dan euro’s. Geloof, hoop en liefde druk je niet in geld uit. Net zo min trouwens als vertrouwen, aandacht en God. Nee, kerk en geld moeten bij elkaar uit de buurt blijven.
400 miljoen
Toch is het goed om ook af en toe eens tegengesproken te worden. Die functie vervulde onlangs het onderzoeksinstituut KASKI. Zij deden nu wel eens onderzoek naar wat de kerk aan de maatschappij bijdraagt. En ze hebben dat maar eens gewoon in euro’s uitgedrukt. Het onderzoek rekende lang niet alles mee, maar telde alleen de uren op die kerkelijke vrijwilligers in de samenleving steken. Die uren werden vermenigvuldigd met een uurtarief en de uitkomst zal u niet meer onbekend zijn: meer dan 400 miljoen euro, een enorm bedrag.
Zelfbewuster
Wat moet je met zo’n resultaat? Menigeen zal er de schouders over ophalen en nogmaals: niet onterecht. De kerk moet niet in de valkuil vallen zichzelf in termen van geld te willen definiëren. En toch kan het ook wel eens helpen om zo’n cijfer bij de hand te hebben. Je maakt er bijvoorbeeld duidelijk mee dat de kerken bepaald niet alleen op zichzelf gericht zijn. Dat kan onder andere van pas komen in gesprekken met overheden. Gemeenten dragen immers nogal eens de verantwoordelijkheid voor een eeuwenoud gebouw, en onderhoud kost een vermogen. Als kerken nu zoveel aan de samenleving bijdragen, kan de samenleving dan de kerk ook niet eens de helpende hand toesteken?
Misschien kan het KASKI-onderzoek ons helpen wat zelfbewuster te zijn. De kerk is een goede plek om te zijn en heeft een onmisbare functie in de samenleving. Daar hoef je niet bescheiden over te zijn.
Kerkbalans
Tot slot: in de maand januari kun je over kerk en geld niet spreken zonder Kerkbalans te noemen. Want in de kerk gaat het dus niet om geld. Maar zonder geld gaat het ook niet. Het motto van Kerkbalans is: de kerk is van blijvende waarde. In dat blijvende zit iets van niet hijgend achter de tijdgeest aan te hollen. Lijkt me heel goed. En de waarde? Soms zeg ik 400 miljoen. En anders: geloof, hoop en liefde. En vertrouwen, aandacht en God. Lijkt me nog veel beter.
19-01-2010 Peter Verhoeff, preses generale synode Protestantse Kerk

Download centrum
Download het  kerkblad
van december 20
en de liturgie van de kerkdienst

Kerk in:
PKN Zuidwesthoek         Website: www.pknzuidwesthoek.nl

Kerk Cadzand: Prinsestraat 17, 4506 AG     scriba: tel.0117-851957
Kerkzaal De Kogge te Sluis: Lange Wolstraat 13, 4524 CA   e-mail: scribazwh@zeelandnet.nl
Kerk De Open Haven Oostburg, Kerkplein

Kerkdiensten vanaf 4 december2022  tot en met 29 januari 2023:

Zo 4-dec 10.00 u Oostburg ds.W.v.d. Hoek
Zo 11-dec 10.00 u Oostburg ds.A. van Houweling
Zo 18-dec 10.00 u Cadzand ds.V. Dees                 *
Za 24-dec 19.30 u Cadzand ds. P.Lauwaert- ds.V. Dees
Zo 25 dec 10.00 u Cadzand ds.V. Dees
Za 31 dec   geen dienst
Zo 1-jan 10.00 u Cadzand ds.V. Dees
Zo 8-jan 10.00 u Oostburg Mw. T. v.d. Rest - Werner
Zo 15-jan 10.00 u Sluis ds.V. Dees
Zo 22-jan 10.00 u Oostburg ds.A. van Houweling
 Zo 29-jan 10.00 u Sluis mw. E. Reijnhoudt

*Om 11.30 uur Kerst-Koffie-concert door @hoc singers. Inloop en ontvangst met koffie vanaf 11.00 uur
-Wijzigingen in het rooster worden vermeld op de website en bij de kerkgebouwen.
-Tijdens de diensten in Cadzand is er kinderkring in het Zwingebouw
-In Oostburg wordt kindernevendienst gehouden.
-De kerkdiensten van PG De Brug, Oostburg zijn te volgen via: www.kerkdienstgemist.nl
Diensten Rozenoord, woensdag 14.30 uur

7 december Mw. Basting
14 december Geen dienst